Divcibare

Penjemo tri vrha Maljena: Ljuti Krš (962m) Golubac (1044m) i Crni vrh (1098 m), ne zna se u koje godišnje doba je najbolje posetiti ovu pitomu planinu…

By Maja

Mogli bi nazvati ovu akciju i stazamo mog detinjsta! Penčevci imaji divno dečje odmaralište na Divčibarama, pa smo svi kao deca često bili ovde.Kako smo i očekivali, poznati predeli nas kao vremeplov vratiše u dane „od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba“.

 

Penjemo tri vrha Maljena: Ljuti Krš (962m) Golubac (1044m) i Crni vrh (1098 m ). Staze su odlično obeležene, zima je na izmaku, ali još nije krenulo zelenilo. Šumska staza posuta suvim borovim iglicama krcka pod nogama, šuma miriše, vedar dan izmamio posetioce, a pogled puca kroz dolišave grane sve do neba. Ana svega dva sata vožnje od Beograda Divčibare zovu, mame i gostoljubivo dočekuju izletnike, planinare, skijaše, za svakoga ponešto.

 

Staza krivuda kroz pitomu šumu, dobro je obeležena i lagana za osvajanje vrhova, za svega 25 minuta i 100 m visinske razlike stiže se do vrha Ljuti Krš, gde počinje prirodni rezervat Crna reka. Pogled s vrha moćan, pogled na kanjon Crne reke budi pomešana osećanja straha i divljenja. A tek naš ponos, eto uspeli smo da se izborima i sa krševitim vrhom.

 

Nakom pauze nastavljamo šumskom stazom, uzbrdo, nizbrdo i dobro nizbrdo. Strma staza je prekrivena granjem palog drveta, potrebno je malo umeća i snalažljivosti da se spustimo do potoka i mostića. Nakon izvedenih „akrobacija“ rado pravimo pauzu, grupica za druženje, zaljubljeni par u svom svetu šaputanja, pojedinci željni samoće i uživanja u tišini.

 

Staza i dalje krivuda kroz šumu, ali mi izlazimo do centra Divčibara i nastavljamo put ka vrhu Golubac. Staza je lagana, nije zahtevna, tako da raspoloženi stižemo na vrh, koji je naekad krasio divan vidikovac. Nažalost sada su ostale samo betonske stope, koje nam sada služe kao oslonac za leđa. Čarobna pauza, vetrić piri, sunce nas greje, nigde ne žurimo, vickasti, nasmejan…. koristimo vikend na drugačiji način.

 

Nastavljamo pohod ka Crnom vrhu, na svakom koraku srećemo poznata lica! Oduševljeni, što se vidimo na ovako lepom mestu, rado zastajemo da se pozdravimo i zagrlimo. Kroz priču brzo stižemo i na uspon ka vrhu, koji posle pređenih desetak kilometara muči naše noge, te pravimo češće pauze. Kad odjednom Brankica leže na zemlju, gledamo šta je snađe, a ona se samo žrtvuje za bolji kadar i lepšu fotografiju!

Duzina: 13km

Nadmorska visina: Ljuti Krs 962m , Golubac 1044m, Crni vrh 1098mm

 

Tezina: Tura za izdrzljive 🙂

 A na vrhu, bajka. Tako blizu urbanom centru, bogatstvo prirode, pogled, miris, opojna tišina, trenutak koji traje do večnosti. Drugi po visini vrh Maljena krasi manji vidikovac sa ljuljaškom! Fantastična ideja, odličan je osećaj kada se podigneš u vis, zaljuljaš ka ambisu podno Maljena, na tren te preplavi osećaj da letiš kao ptica! Na stazi je  i čuveno drvo ljubavi, bor čudno isprepletenih grana. Veruje se da boravak u zagrljaju ovog drveta donosi porodičnu harmoniju, nove ljubavi i bračne radosti. Postoji mnogo legendi o devojkama i mladićima koji su posle posete ovog drveta ubrzo pronašli ljubav svog života. A magični bor je svedok bezbroj divnih susreta, zagrljaja i poljubaca.

 

Stižemo do centra Divčibara, ponosni na pređenih 13 kilometara i osvojena tri vrha. Sunce raskošno obasjava okolinu, dovoljno je ugrejalo da možemo sedeti u otvorenoj bašti restorana.

Snabdeveni domaćim medom, čajevima uronuli u divne uspomene na ovu avanturu, lenjo se smeštamo na sedišta i plovimo na krilima blaženstva  nazad svojim domovima.

 

Zatvori