DJERDAP

Jesen na Djerdapu, prelepe boje, pogled i očaravajuća šuma koja šuška pod nogama… morate posetiti Djerdap u toku rane Jeseni… 

By Maja

Napokon stiže nova akcija, posle duže pauze krećemo na bajkovitu turu kroz Nacionalni park Đerdap. Nedeljno jutro, sunce razbija gradsku maglu i obećava divan dan. Nema žurbe, nema gužve, nema tužnih i ljutih pogleda, okupljamo se svi naoružani ogromnim osmehom dobrodošlice.

 

Posle dva sata vožnje dočekuje nas vodeno prostranstvo kod Golupca  i na hiljade blještavih iskrica koje nam šalje sunce, dok se ogleda u Dunavu. Dunav, druga reka po veličini u Evropi, svojim tokom prolazi kroz Srbiju u dužini od 588 kilometara, tu je najširi i lenjo se rasteže ogromnom kotlinom, gde je širina rečnog toka neverovatnih 6.500 metara. Prizor koji ostavlja bez daha, budi strahopoštovanje i divljenje. Upravo na ovom magičnom mestu podignuto je utvrđenje rimskog carsta u prvom veku naše ere, a sam car Dioklecijan je boravio u njemu. Utvrđenje je toliko puta rušeno, da je u srednjem veku podignuta Golubačka tvrđava 4 km nizvodno na brežuljku, a ove godine je završena i njena rekonstrukcija i otvorena je za posetioca. Za obilazak Golubačke tvrđave , okolinu i vidikovce Golubca, potrebno je odvojiti dan, a mi ovog puta nastavljamo kroz Nacionalni park Đerdap.

 

Uživamo u laganoj vožnji uz samo obalu kroz najveću i najdužu rečnu klisuru Evrope Đerdapsku klisuru. Interesantno je da je nemački, mađarski, češki, rumunski, bugarski i turski naziv klisure u prevodu: „železna (gvozdena) vrata“..

Dužina: 7km

Nadmorska visina: 355

Težina: Laka tura uz minimalni uspon

U dužini od 100 km, smenjuju se četiri klisure i tri kotline, gde se stene uzdižu okomito a visoke su preko 300 metara. Dunav ovim delom ima mnoštvo virova, u klisuri Gospođin vir, nalazi se džinovski lonac od čak 82 m, jedna od najdubljih rečnih lonaca na planeti!  

Ovde je i najznačajnije arheološko nalazište iz praistorije Lepenski vir, gde je otkriveno 136 objekata od kojih neke datiraju iz perioda od 9500 do 7200 godine pre naše ere.

Prevozom stižemo do Velikog Kazana i Malog Kazana gde širina Dunava ne prelazi 150 – 170 metara. Stajemo na parkingu kod česme, odakle i krećemo na pešačku turu do tri vidikovca Ploče. Nacionalni park Đerdap je u prvoj zoni zaštite, te je potrebno najaviti svaku šetnju kroz ovaj deo, a nas po dogovoru dočekuje rendžer koji nas je pratio.

 

Najzad, posle četiri sata vožnje, možemo ponovo protegnuti noge! Oko nas vikend u punom sjaju, raspevana šuma pruža prijatan hlad, drveće razigrano u hiljadu nijansi jeseni, staza posuta lišćem koje šuška pod nogama. Miris koji me podseti na bakin špajz pun voća i povrća s jeseni. Puna pluća vazduha, puno srce uživanja, zastajemo svaki čas da se slikamo.  Ukupna dužine uspona je 3 km i 355 metara visinske razlike. Staza skreće desno i kroz šumu izlazimo na prvi od tri vidikovca Ploče. Nedostaju reči koje mogu opisati doživljaj pri pogledu na moćan Dunav oivičen visokim liticama iz ptičje perspektive. Sunce u kosi, povetarac za vratom, sjaj u očima, osećam se kao na tronu.

Nastavljamo šumskom stazom do drugog vidikovaca na steni i do trećeg vidikovaca na kome je odnedavno podignuta drvena konstrukcija, pa se može još više iskoračiti na vrh ambisa.

Vraćamo se puni utisaka, uspomena i fotografija, raspričani i neumorni. Stajemo u Golupcu, i dok šetamo uređenim kejom zamišljam rimljane, galije, ratnike, princeze zatočene u kulama tvrđave, vile koje svojim plesom zavode mornare…

Namera nam je bila da ručamo u obližnjem restoranu, ali to je očigledno bila ideja i mnogih drugih. Kako nismo unapred rezervisali stolove, potragu smo nastavili uz Dunav sve do Srebrnog jezera. Ispostavilo se da to i nije bilo loše, jer smo uživali u najlepšem zalasku sunca i ogromnom punom mesecu, koji nas je pratio celim putem do kuće.

 

Jedan dan, svega nekoliko sati bilo je dovoljno da prikupimo energiju, da poklonimo sebi avanturu, da pohranimo sećanje na divne predele, doživljaje koji se dugo pamte i obogatimo nedelju druženjem i zabavom sa Vopi ekipom.

Zatvori