Fruška Gora Tv toranj

Pročitajte više o ovoj avanturi, 

saznajte šta se sve može videti, osetiti i kako smo se mi zabavili.

by Maja

Fruška gora, čuvena ostrvska planina Vojvodine, pitoma, gostoljubiva, sa 16 pravoslavnih manastira i 16 veštačkih jezera, 5 vodopada, pećine, majdani i kamenolomi…, teško je odabrati jednu stazu, kada su sve tako primamljive.

Ovaj put smo krenuli od Manastira Grgetek, koji se nalazi na južnom obronku u blizini mesta Grgetek. Prema narodnom predanju osnovao ga je despot Zmaj Ognjeni Vuk, a manastirska crkva je posvećena svetom Nikoli. Stara kamena crkva je zamenjena novom građenom u baroknom stilu 1771. godine. Tada je podignut i zvonik. Crkva je obnovljena 1901. godine.U drugom svetskom ratu manastir je teško stradao. Danas je manastir uređen, a u njemu se nalazi ikona Trojeručica, koja je razlog dolaska brojnih hodočasnika.

Nastavljamo stazom Fruškogorskog maratona, kroz divnu šumu. Početak staze obećava odličan kondicioni trening, jer uzbrdici nikad kraja. Ako ste pomislili da je Fruškać monoton, 300 metara uspona će vas podsetiti na ozbiljno planinarenje. Nakon početnog uspona, staza vijuga kroz divnu šumu, poklanjajući divnu hladovinu i svežinu ranog proleća i cvrkut ptica. Lagana šetnja, podiže raspoloženje, uživamo u lepoti prirode i veselom druženju.

Dužina ture: 11 km

Uspon: 300m

Težina: Srednje teska

Nakon jednočasovne šetnje pojavljuje se toranj na Iriškom vencu, podsetnik na bombardovanje Nato avijacije. Toranj je podignut 1975 godine, sa 170 metara visine i svog položaja vidljiv je sa velike daljine. Osnovna namena mu je emitovanje tv i radio signala i u delimičnoj je funkciji. U podnožju tornja je hotel Norcev, mesto porodičnog idiličnog odmora usred bogatog zelenila Fruške gore. Suncem obasjana terasa hotela je idealno mesto za pauzu i kafenisanje.

 

Akciju završavamo posetom Borkovačkom jezeru. Izletište Borkovac kraj Rume, bogato vegetacijom, zelenilom i vodenom akumulacijom, omiljeno je izletište ovog kraja. Lep i sunčan dan izmamio je posetioce, odjekuje vesela graja razigrane dece, šetalište kraj jezera zauzeli su zagrljeni parovi, prizor koji razgaljuje. Obilazak ove atraktivne lokacije je pravi melem za dušu, a kruna ovog izleta je predah u hotelu Borkovac. Mesto ušuškano u srcu borove šume, odlična usluga, prijatno osoblje, naša razigrana vesela družina: „ona žena sa štapom“, vođica, Lolek&Bolek……..ostali još čekaju svoje nadimke!

Podeli tekst za drugima

Zatvori