VELIKI BUK - LISINE

Ko voli vodopade neka što pre krene put Lisina Srbija zaista krije prelepe predele samo ih treba otkriti! 

By Maja

Hiljadu razloga je da posetite ovaj kraj, manastir Manasija, Resavska pećina, planina Beljanica, vodopadi Lisine i Veliki Buk, izvor rečice Vrelo, prašuma Vinatovača…..i tako možemo nabrajati i nabrajati, jer je ovaj rezervat proglašen spomenikom prirode još davne 1955. godine. Mi smo za ovu akciju odabrali obilazak parka maketa, šetnju kroz kanjon Suvaje i naravno ručak u podnožju vodopada.

I kako kažu dok jednom ne smrkne,  drugome ne svane, tako su i naši drugari iz Beograda morali da se snalaze za prevoz iz Beograda, a Brankica je mogla da nas čeka na pragu kuće.

 

Na 130 km od Pančevo, nadomak Despotovca na regionalnom putu za Resavsku pećinu u svom dvorištu Milenko Ilić je napravio jedinstven park minijatura. U razmeri 1:17 izrađeno je 31 minijatura manastira i crkvica. I to nije sve, Milenko dočekuje svje goste pričom o istoriji i zanimljivostima ovih manastira, pripoveda o veri, nadi i nadasve o ljubavi. Obilazak ovog mesta nikako nemojte izostavite ukoliko ste u ovom kraju, nama su Milenkove priče ostale duboko urezane u sećanje.

Dužina: 16km

Nadmorska visina: 300m

Težina: skoro pa teško 🙂 

Naš put nastavljamo ka rezervatu Lisine i krećemo na pešačku turu kroz kanjon Suvaje. Krećemo od ušća rečice Kločanica u Resavu, dobrim makadamskim putem kroz kanjon dugačak 6 km. Sam kanjon spada u najuže evropske kanjone, a mi smo nagrađeni divnim slapovima i bukovima Kločanice, među okomitim sivim liticama. Bujnim zelenilom proleća, misrisnim zovama i čarobnim leptirićima boje Zokine kose.Usput smo nailazili na ponekog blavora od kojih su neki vriskom bežali u bezrazložnom strahu. Šetnja kanjonom nas je toliko fascinirala i opčinila da smo neosetno prešli 16 km staze sa čak 300 metara visinske razlike.

Napravili smo predah u restoranu kod vodopada, čestitali članovima koji su uspešno prešli svojh prvih 50km, a našoj Sneži poželeli uspešan odlazak u tuđinu, mnogo novih kilometara i želju da nam se što pre ponovo pridruži.

 Nakon okrepe sledi uživanje u huku vodopada, i neizbežno fotografisanje. Izvor, reka i vodopad Veliko vrelo – Lisine nalaze se u podnozju Sokolice,vrha Beljanice, na reci Veliko Vrelo. Smešten je na oko 400 metara nadmorske visine. Dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, sa visinom od 25 metara, dok nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini. Vodopad sačinjavaju nekoliko manjih kaskada Voda koja pada sa ove visine sliva se u jezero duboko oko 5 metara, poznato i kao “zeleni vir”. 

 

Tako divan dan polako prelazi i još lepše veče, opraštamo se od ovog lepog rezervata i nadamo se da ćemo uskoro ponovo u zagrljaj Beljanice i osvajanje novih kilometara.

Zatvori